Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  

Raw till 4

 


Aktualizováno:

Styl

Fenomén raw food dorazil do Česka. Syrové jídlo vyhledává stále více lidí a přibývá podniků, které ho nabízejí. Mezi častými hosty jsou také vitariáni, kteří jedí pouze takto tepelně neupravené potraviny. Na raw food si ale pochutnají i vegetariáni nebo vegani. Novému fenoménu se věnuje i festival RawFest, který se koná na ostrově Štvanice. Kromě degustací a kulinářských workshopů chce představit také nejnovější trendy v přípravě raw pokrmů. Syrové stravě fandí i česká topmodelka Helena Houdová.

Co je to raw till 4

Australská youtuberka Freelee the Banana Girl propaguje syrovou veganskou stravu, díky tomu prý zhubla a zbavila se zdravotních potíží. Ráno sní 15 banánů, k obědu pak 20 kusů manga. Raw till 4 znamená, jak už jste z názvu asi pochopily, že do 4 hodin odpoledne jíte pouze syrovou stravu – ovoce, zeleninu, případně nějaká semínka, oříšky, sušené ovoce, a po čtvrté hodině lehká veganská jídla. RT4 neboli raw till 4 není až tak dieta, jako životní styl. Ten spočívá v tom, že máte příjem kalorií 80 : 10 : 10 (sacharidy, bílkoviny, tuky), přičemž příjem sacharidů není nijak omezen, můžete sníst, kolik chcete. Do 16:00 h jíte pouze syrové ovoce, po 16:00 h buď syrovou zeleninu, případně můžete jíst i vařené brambory, vegan pizzu, zeleninové polévky a podobně. Opět bez omezení. Denní příjem je ideálně kolem 2 000 kcal. Prakticky je to syrová strava, ale večer můžete mít i teplé jídlo.

Při dodržování pravidel raw till 4:

  • po jídle nejste unavení;
  • máte celý den spoustu energie;
  • lépe se spí i vstává;
  • nemáte chuť na sladké;
  • máte lepší náladu;
  • můžete toho jíst, kolik chcete, a neztloustnete.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zkušenosti

V knize Ryzí energie od Susannah a Leslie Kentonových se uvádí, že ženy na syrové stravě popisují oslabení menstruace, popřípadě její vymizení. Neví se úplně přesně proč, mluví se o možném vlivu flavonoidů ze syrové stravy. Pro tento argument by hovořil například fakt, že některým ženám údajně pomáhá při těžkých menstruačních bolestech cucání citronu. Diskutuje se rovněž o vlivu karotenu, ve hře je také argument, že menstruace je daň za vařenou stravu, protože například nám nejbližší samice, což jsou šimpanzice, žijí-li ve volné přírodě a živí se přirozeně, nemenstruují. Účinek syrové stravy na menstruaci se přirovnává k účinku na krevní obraz. Když jdete na odběr krve, musíte jít nalačno. Proč? Protože vařená strava zvyšuje množství bílých krvinek. Tělo vyplavuje bílé krvinky tehdy, je-li ohroženo infekcí, zánětem a podobně. Sníte-li ale syrovou stravu, tělo bílé krvinky nevyplavuje, což znamená, že se po syrové stravě necítí ohroženo. Jdete-li tedy k lékaři na krev, syrovou stravu si můžete dát.

Po takové stravě udávají konzumenti, že mají dost pevné svaly (paže, lýtka) bez jakéhokoliv cvičení nebo jiné fyzické námahy. Zřejmě je to tím, že svaly nedostávají tak zabrat – do těla se nedostává tolik škodlivin, které jsou obsaženy v běžné stravě, které dle propagátorů této metody vznikají i vařením zdravých potravin a které svalstvo ničí.

Syrová zelenina se tráví v žaludku asi hodinu, vařená potřebuje obvykle 3 hodiny a vytváří při tom více nečistot a odpadů. Syrová strava podporuje dokonalé trávení. Napomáhá odstraňovat přirozeným pohybem odpadní látky z tlustého střeva, které se vyprazdňuje pravidelně a bez problémů. U syrové stravy tak cítíme výrazně více energie, kterou jsme předtím nepociťovali. Ovšem obvykle až po nějaké době stravování se větším množstvím syrové stravy, až po takzvané detoxikační fázi, kterou může naopak provázet zhoršení problémů, zvýšení únavy a podobně.

Při přechodu na tuto stravu postupně vysazujte pečivo s lepkem, sladkosti s bílým cukrem, uzeniny, maso, mléčné výrobky a tak dále. Postupně navyšujte u každého jídla podíl syrového a měňte tak poměr upravené a syrové stravy. Až budete na poměru kolem 10–20 % upravené a 80–90 % syrové, budete již sami cítit postupnou proměnu. Vaše chuťové buňky se začnou obnovovat a vy si začnete přirozeně vychutnávat a užívat tu „syrovou stravu“ a budete se na ty „syrové živé pokrmy těšit“. V této době již pro vás nebude zřejmě problém se dostat až na 100 % syrové stravy. Ten přechod může trvat od půl roku až třeba po 2 roky. To závisí na každém jednotlivci, jeho dosavadních stravovacích zvycích, již rozvinutých nemocech a podobně. Navíc běžná vařená a upravená strava je návyková, což bylo již také vědecky ověřeno, takže zpočátku můžete pociťovat nutkavé potřeby si dát něco „nezdravého“, vařeného, smaženého, s cukrem a podobně. Dejte si čas, poslouchejte své tělo. Pokud přejdete na 100% raw stravu, bude to pro vás šok.

Pokud konzumujete z 95–100 % syrovou stravu, dbejte na vyváženost těchto 3 složek (cukry – převážně z ovoce, tuky – převážně z ořechů, semen či rostlinných olejů, chlorofyl – převážně ze salátů, špenátu a podobně). Přičemž vzhledem ke složení a povaze těchto 3 složek stačí pouze malé množství ořechů a semen pro udržení rovnováhy. Zelené potraviny s chlorofylem by měly být oproti tukům konzumovány ve značně vyšším množství.

Syrová živá strava je pro náš organismus očisťující a detoxikační, což můžete v počátku pociťovat třeba i nepříjemně. Zkoušejte vše po troškách, pijte pomalu, nechte všechny čerstvé šťávy nebo rozmixované koktejly déle v ústech, aby se stačily promíchat se slinami. Stejně tak i každé jiné jídlo jezte pomalu, důkladně je rozkousejte, rozžvýkejte, než ho spolknete. Vstřebáte a zužitkujete tak živin mnohem více a tělu pomůžete s trávením.

Strava a jídelníček

Vyznavači raw till 4 nejí klasické vařené polévky a samozřejmě ani žádná kupovaná, předpřipravená jídla, v nichž by byla sůl. Ti, co se živí raw, sůl a další koření nepoužívají. Jedí zeleninu syrovou, hlavně plodovou (rajčata, papriky, okurky, hrášek) a listovou, dále ovoce, houby, ořechy, semena, čerstvé bylinky, někdy za studena lisované oleje, vhodné je si do salátu zamíchat avokádo. Někteří vitariáni jedí naklíčené luštěniny.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příklad jídelníčku

Snídaně: dragon fruit, 5 maličkých banánů, čtvrtka melouna

Svačina: mango, banány, meloun

Oběd: celý ananas, papája salát, ovocná mísa

Svačina: dragon fruit, kokosová voda

Večeře: zeleninová polévka, batátová kaše, dušená zelenina s kuskusem, kari se zeleninou a rýží

Dragon fruit (ohnivý drak), dračí ovoce či vietnamsky thanh lang (zelený drak), je označení pro plody rodu Hylocereus z čeledi kaktusovitých. Jsou více známé pod názvem pitahaya, zkráceně pitaya, ale tento název je používán i pro mnoho dalších druhů kaktusů, které nespadají pod dračí ovoce a do rodu Hylocereus. Jsou široce pěstované v tropickém pásmu, mimo Ameriku zejména v Asii, kde nejsou původní. Plody jsou dodávány do obchodních řetězců po celém světě.

Recepty

Mrkev s tofu

Ingredience: 5 větších mrkví, 3 stroužky česneku, 1 cibule, kokosový olej, voda, 5 lžic sójové omáčky, 1 balení tofu, kari, mletý pepř, chilli

Postup: Na slabá kolečka nakrájíme asi 5 větších mrkví. Zvlášť si na plátky nakrájíme 3 stroužky česneku a 1 větší cibuli, které dohromady lehce opražíme na kokosovém oleji. Přisypeme mrkev a zalijeme vodou tak, aby se ponořila. Přidáme asi 5 lžic sójové omáčky, sůl, pepř a mrkev dusíme. Když je měkká, vodu slijeme a přidáme na kostičky nakrájené bylinkové tofu, které jsme si předtím lehce osmažili na směsi z kokosového oleje, chilli, kari a mletého pepře. Podáváme s kuskusem.

Batátová kaše

Ingredience: kokosový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, batáty, voda, sůl, pepř, kari koření

Postup: Na kokosovém oleji lehce osmahněte cibuli a česnek. Přidejte batáty, vodu, uvařte, přidejte pepř, sůl, trošku kari koření a vše rozmačkejte. Skvěle se tato kaše dochutí cherry rajčátky, okurkovým salátem nebo nakrouhaným zelím.

Bramborová polévka

Ingredience: brambory, mrkev, celer, petržel, hrášek, houby, brokolice, cibule, sůl, pepř, 8 stroužků česneku, petrželová nať

Na menší kostičky si nakrájejte brambory, mrkev, houby, brokolici, cibuli a celer. Vše vhoďte do hrnce společně s hrstí hrášku a dejte vařit. Osolte, opepřete. Nakrájejte na malé kousky petržel a utřete asi 8 stroužků česneku. Přibližně 5 minut před tím, než bude polévka hotová, přidejte petržel a česnek. Na závěr přidejte rozsekanou petrželovou nať.

Dýňová polévka

Ingredience: dýně, olivový olej, cibulka, nastrouhaný zázvor, sůl, pepř, kari koření, kokosové mléko

Postup: Dýni nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji osmažíme dozlatova cibulku a přihodíme kostičky dýně. Zalejeme vodou tak, aby byla dýně ponořená. Přidáme kari koření, maličko nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř. Vaříme doměkka, přidáme trošku kokosového mléka a mixujeme. Pokud nemáte mixér, stačí to všechno rozmačkat vidličkou dohladka. Podávejte s nasekanými bylinkami. Výborný je koriandr.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Video

Zde můžete vidět příklad jídelníčku raw till 4.

Autor: © svevi
Foto:
© Kanti

odkaz na článek

. Raw till 4 [online]. ToMěZajímá.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS