Facebook Twitter Pinterest email tisk

Přírodní antibiotika na zánět zubu - potočnice

Potočnice

Potočnice byla dříve používaná jako jakási náhražka hořčice. Listy této rostliny nacházejí uplatnění v salátech. Zbytek rostliny je po usušení používán jako koření. Léčivé účinky této rostliny se využívají už od starověku.



Účinky

Potočnice v čerstvém stavu obsahuje vitamín C, E, D a provitamín A. Obsahuje hořčičnou silici glykonasturtin a také důležité stavební kameny pro tělo, jimiž jsou železo a draslík. Dále také jód nebo síru. Ve Francii se jí potočnice jako salát nebo syrová zelenina pokapaná citronem, přičemž právě citron dodává potočnici tu pravou pikantní chuť. V drogeriích lze koupit i šťávu z potočnice. Pomáhá proti nedostatku vitamínů a proti jarní únavě.



Sazenice a pěstování

Potočnici můžeme mít po celý rok čerstvou. Pěstuje se stejně jako známá řeřicha. Rozdíl je jen v tom, že potočnice potřebuje k růstu květináč se zeminou. Nespokojuje se s trochou mokré vaty v talíři, která stačí řeřiše. Potočnice je jinak dosti nenáročná bylinka. Důležité je, roste-li venku v přírodě, aby byla u tiché tekoucí vody, která také v nejkrutější zimě nezamrzá. Většina zahrádkářů nemá k dispozici tekoucí vodu, proto musí pěstovat potočnici ve vlhkých truhlících nebo miskách, které umístí do stínu.

Dejte semena do sadbových misek, zasypte zeminou a udržujte stále mokré. Po deseti až čtrnácti dnech se vytvoří malé bylinky. Můžete si ale také vzít odnože potočnice z potoka, které v mokru rychle rostou. Poté, co výhonky potočnice dosáhnou délky 12 cm, mohou se poprvé řezat. Nejlepší listy na salát se sklízejí v letních měsících. Potočnici však můžete pěstovat po celý rok.

Potočnice podporuje chuť k jídlu, působí při poruchách trávicího traktu a má cholekinetický účinek. Používá se v podobě nálevu, někdy také i ve formě šťávy při poruchách žlučníku, při žlučových kamenech a poruchách žlučových cest.



Recept na použití

Ingredience: 75 g potočnice, šťáva z 1/2 citronu, sůl, kajenský pepř, 3 lžíce olivového oleje, 100 g tofu

Postup: Potočnici přebereme, opatrně opereme, osušíme a jemně nakrájíme. V míse smícháme citronovou šťávu, sůl, kajenský pepř a 1 lžíci oleje a promícháme s potočnicí. Tofu osušíme. V pánvi rozpálíme zbylý olej a tofu v něm na středním ohni po obou stranách asi 4 minuty smažíme, až lehce zhnědne. Nakrájíme na tenké plátky a upravíme se salátem na dezertní talířky.

Zdroj: Přírodní antibiotika na zánět zubu
Zveřejněno: 16.8.2018



SiteMAP