Facebook Twitter Pinterest email tisk

Používání jedlé sody při vředech - jak účinkuje soda na žaludeční vředy

Jak účinkuje soda na žaludeční vředy

Peptický vřed představuje defekt stěny trávicí trubice například žaludku nebo dvanáctníku. Ke vzniku tohoto onemocnění dochází při nerovnováze mezi agresivními činiteli (žaludeční šťáva, porucha motility, bakteriální vliv Helicobacter pylori) a ochrannými protektivními mechanismy (sekrece hlenu, dostatečné prokrvení).

Při nerovnováze těchto dvou mechanismů se vytvářejí příznivé podmínky pro vznik peptického vředu. Ochranná funkce žaludeční sliznice může být narušena i léky, například nesteroidními antiflogistiky (salicyláty, ibuprofen, indometacin). Rizikovými faktory vzniku peptického vředu jsou pohlaví (spíše ženy), kouření, emoce, stres a životospráva.

HCl – kyselina chlorovodíková je v žaludku produkována buňkami žaludeční sliznice. Histamin, acetylcholin a žaludeční gastrin aktivují konečný mechanismus, takzvanou protonovou pumpu, která sekretuje vodíkové ionty do lumenu žaludku. Tuto sekreci kyseliny chlorovodíkové lze potlačit jednak blokádou spouštěcích receptorů (histaminových, acetylcholinových), jednak inhibicí (potlačením funkce) protonové pumpy.

Jedlá soda se řadí do skupiny systémových vstřebatelných antacid.

Jedlá soda (soda bikarbona), chemicky NaHCO3, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se ke zklidnění žaludku nebo neutralizaci žaludečních šťáv při pálení žáhy. Sodu bikarbonu však nekonzumujte déle než dva týdny. Při jejím dlouhodobém užívání se mohou dostavit nepříjemné nežádoucí účinky v podobě průjmu a ztráty vitamínů a minerálních látek. V léčbě vředů má poměrně silný, ale krátkodobý účinek.

Užíváním jedlé sody dokážete mimo jiné zabránit onemocněním jako artritida, dna, a dokonce i chřipka. Také pomáhá slinivce správně vykonávat své funkce, mezi které patří převážně tvorba inzulínu a bílkoviny štěpící enzymy.

Zdroj: Používání jedlé sody při vředech
Zveřejněno: 27.5.2017



SiteMAP